Descriere
Comentarii generale: | „Dekaraki” s-a „nascut” in Tirnavos si traditia autentica a zonei este regasita in aceasta bautura. Mostenirea sa este garantia de necontestat a inaltei calitati. Regiunea Tesalia este recunoscuta pentru tsipouro pe care il produce, dar cel mai bun tsipouro se face in zona Tirnavos, datorita, in mare parte traditiei de distilare veche de secole, care a fost transmisa din generatie in generatie! Deoarece unul dintre ingredientele cele mai importante este soiul de struguri cultivati in zona, Muscat, nu este o surpriza faptul ca „Tsipouro de Tirnavos” a fost desemnat ca Indicatie Geografica Protejata. Soiul de struguri muscat este „secretul” care face Tsipouro de Tirnavos atat de faimos. Acest soi de struguri este perfect potrivit climatului local si solului, ceea ce are ca rezultat aroma unica a „Dekaraki”. Viile de Muscat din Tirnavos acopera aproximativ 3.706 de acri (15.000.000 mp), ceea ce face zona un punct de referinta la nivel mondial pentru acest soi de struguri aromat! Mai mult decat atat, satul Damasi, locul de nastere al familiei Vasdavanos, este renumit pentru podgoriile sale de Muscat. Podgoria de Muscat a satului, una dintre cele mai mari din zona, furnizeaza ingredientul principal al bauturii, borhotul de struguri muscat. „Dekaraki”, un Tsipouro autentic de Tirnavos, este distilat exclusiv din tescovina de struguri muscat. Gustul unic si aroma de neegalat, evidente de la prima inghititura, sunt o dovada de necontestat a patrimoniului sau nobil si al calitatii superioare. |
Tip: | Tsipouro (rachiu de tescovina de struguri, Muscat de Tirnavos) |
Categorie: | Indicatie Geografica Protejata „Tirnavos” |
Producator: | Vasdavanos Distillery |
Caracteristici: | Limpede, clar, incolor, cu lacrimi dense care curg cu viteza medie. Arome clare si intense de smochine, stafide, nuc si trandafir. Corpolent, sec si cu caldura data de alcool. Aromele resimtite in gust sunt de smochine, stafide, nuci, pere, bergamota, trandafir si cuisoare. |
Proces distilare: | O alta trasatura care face „Dekaraki” unic este metoda de distilare traditionala folosita. Dekaraki este distilat incet, in alambicuri din cupru realizate manual. In cadrul acestei proceduri, distilatul devine infuzat cu aroma de tescovina de struguri muscat, in timp ce procesul de re-distilare multipla confera produsului finit calitatea superioara. Rezultatul este o bautura spirtoasa premium, care contine 40% alcool. O bautura superba, a carei personalitate dinamica apare in fiecare sorbitura. O nota perfecta de „10”, dupa cum sugereaza si numele. |
Alcool: | 40% vol |
Asociere culinara: | Dekaraki este cel mai bine servit rece, la 10°C si asociat in mod ideal cu gustari (mezedes) alese . Savurati-l alaturi de branza manouri la gratar, rosii uscate la soare, ciuperci prajite, macrou sarat sau orice fel de muraturi. De asemenea, este bun si dupa masa, ca digestiv. Un tsipouro cu un astfel de gust de neegalat si de calitate superioara, ar trebui sa fie servit folosindu-se traditionalul picuratorm, pentru a nu se irosi nicio picatura. Acesta este modul de servire recomandat de producator. |
Recenzii
Nu există recenzii până acum.