Descriere
Mierea de Erica (sau miere de iarbă neagră) este un produs premium care și-a dobândit o reputație de netăgăduit. Este o miere pentru consumatorii cu discernământ, amatori de gusturi și arome puternice, o miere rară și deosebită, care iși are locul binemeritat pe rafturile magazinelor cu alimente sănătoase.
Mierea de Erica este un produs cu mare valoare nutritivă, având efecte benefice de stimulare a organismului. Are potențial antibacterian și putere antioxidantă mare. Conține cantități importante de polen (20%-45%), siliciu, bor și bariu. Are proprietați antiseptice, anti-inflamatorii și protejează, în special, sistemul urinar și digestiv. În comparație cu celelalte tipuri de miere, mierea de Erica are cel mai mare conținut de fenoli (antioxidanți).
Mierea este colectată de către albine din micul clopoțel al plantei Erica manipuliflora, Calluna vulgaris sau Heather (en). Erica manipuliflora este o specie de toamnă, care oferă o miere de culoare închisă la culoare, ce cristalizează în 2 sau 3 luni.
În general, mierea inchisă la culoare are proprietați antioxidante puternice. Cele mai cunoscute tipuri de miere de culoare închisă sunt: mierea de „Heather” (Calluna vulgaris, Erica umbellata), toate tipurile de miere de mană, Manuka (Leptospermum scoparium), mierea de capșuni (Arbutus menziesii), mierea de castan dulce (Castanea sativa), mierea de mentă, mierea de pădure, de pin și de brad.
Pentru că Erica manipuliflora înflorește târziu în vară, albinele se bucură de „o a doua primavară”. Stupii sunt deplasați și plasați în câmpul de flori din luna septembrie până în luna noiembrie. Datorită perioadei scurte de colectare, producția de miere de Erica este relativ mică
Mierea de Erica grecească
Grație multiplelor zile însorite ale Greciei, specificitații solului și varietății florei, mierea grecească are proprietați organoleptice (aromă, culoare, vîscozitate) calitativ superioare, comparativ cu cele ale mierii de Erica, produse în alte țari. Sursa florală a mierii îi determină aroma, culoarea, vîscozitatea și gustul deosebit.
Caracteristicile mierii de Erica
Culoare: variază de la chihlimbar maro-roscat primăvara, la chihlimbar închis, toamna.
Mierea de primavara este mai dechisă la culoare față de mierea de toamnă. Pare puțin tulbure datorită proteinelor pe care le conține.
Aromă : intensă, caracteristică, delicată, florală.
Aspect: gelatinos cu bule mici de aer.
Gust : Mierea de primavară este mai puțin gustoasă decât cea de toamnă, mai dulce, cu o aromă mai subtilă. Mierea de toamnă nu este foarte dulce și are aromă puternică, tipică, ușor amară (preferată fiind de diabetici), cu gust de caramel.
Cristalizare: Datorită conținutului ridicat de glucoză naturală cristalizează foarte repede (în termen de aproximativ 1-3 luni) ș,i prin urmare, nu este potrivită pentru amestecarea cu alte tipuri de miere, pentru comercializare. Mierea de Erica se acidulează mai ușor decât alte tipuri de miere, din cauza conținutului său ridicat de umiditate și cantitaților mari de Saccharomyces (drojdii).
Valoare nutrițională: În special mierea de toamnă este considerată a fi o miere foarte nutritivă, foarte tonică pentru organismul uman, care conține zeci de nutrienți naturali, vitamine, enzime și aminoacizi.
Caracteristica specifică a mierii de Erica: este thixotropică (se transforma in gel, atunci cand este în repaus). Thixotropia se explică prin prezența proteinelor coloidale.
* thixotropic = caracteristic tipului de miere cu conținut mare de proteine care dacă este agitată iși schimbă starea, din miere cristalizată în miere lichidă.
Conținutul în apă este ridicat : in jur de 22-23% ș i are un PH in jur de 4-4,6.
Recenzii
Nu există recenzii până acum.